onsdag 18 juni 2008

Jordgubbar och midsommar

Midsommar närmar sig med stormsteg. Det har aldrig varit en av mina favorithelger och jag bryr mig inte så mycket om den men en av dess traditioner älskar jag - jordgubbar.

Jag sitter nu här och smakar på en 10-årig Laphroaig och är lite mosig i huvudet, men gott är det. Nu åter till de röda läckerheterna.

Vissa vill ha vispgrädde till, andra vaniljglass. Jag tycker bäst om att äta dem precis som de är. Röda, sötsyrliga bär som om något smakar sommar. Jag vet inte hur många liter jag har klämt i mig så här långt men jag köper jordgubbar varje dag. En läckerhet jag brukar göra till midsommar som även kräver jordgubbar är följande skapelse.

Ta två marängbottnar. Lägg den första på ett fat. Skiva bananer och täck hela marängplattan. Hacka två dajmbitar och strö över bananerna. Lägg därefter på vispad grädde och sedan det andra maränglagret. Mer vispgrädde på toppen och täck sedan hela tårtan med jordgubbar. Avsluta med att hälla över chokladsås eller strö över hackad, mörk choklad.

Det är en sockerchock av högsta klass, men en trevlig avslutning efter salt sill och nubbe.

//H

Inga kommentarer: